header afbeelding

Hypothekenfonds groeit naar 12 miljard euro mede door vijf nieuwe investeerders

20-01-2022

Het PVF Particuliere Hypothekenfonds van Syntrus Achmea Real Estate & Finance is de grens van 12 miljard euro gepasseerd, mede door het toetreden van vijf nieuwe institutionele beleggers. Afgelopen jaar verwierf Syntrus Achmea voor in totaal 1,5 miljard euro aan nieuwe mandaten voor het grootste en oudste hypothekenfonds van Nederland.

“De groei is een duidelijk bewijs van vertrouwen in hypotheken als asset class én in de strategie van het hypothekenfonds”, zegt Ido Esman senior manager Fundmanagement Hypotheken bij Syntrus Achmea. “Ook in de huidige corona-pandemie bewijzen hypotheken zich als een robuuste belegging met een gunstig risico/rendementsprofiel, waarbij beleggers in toenemende mate invulling kunnen geven aan hun ESG-ambities.”

Met het toetreden van de vijf nieuwe institutionele beleggers telt het Particuliere Hypothekenfonds, opgericht in 1997, ruim vijftig participanten. Esman: “De grootte van het fonds maakt het mogelijk een bepaalde mate van liquiditeit te verschaffen vanuit de maandelijkse kasstromen. Zo kunnen beleggers profiteren van de illiquiditeitspremie van hypotheken en biedt het fonds toch enige liquiditeit. Daarnaast bieden schaalvoordelen ruimte voor een verlaging van de beheervergoeding, zoals we recent hebben doorgevoerd. Dat levert onze participanten direct extra rendement op.”

In samenwerking met Centraal Beheer steunt Syntrus Achmea particuliere hypotheekklanten in het verder verduurzamen van hun woning. Vooral de periode voor de verhuizing leent zich daar goed voor, zegt Esman. “Veel mensen willen wel, maar zien op tegen het gedoe. Wij kunnen die zorg uit handen nemen met goede leveranciers die we uitgebreid hebben gescreend. Bij het verstrekken van nieuwe hypotheken informeren we de adviseur en de consument uitgebreid over de mogelijkheden om de verduurzaming aanvullend te financieren.”

Naast de fondsoplossing biedt Syntrus Achmea institutionele beleggers de mogelijkheid om eigen hypotheekportefeuilles op te bouwen onder het merk Centraal Beheer. Via deze separate accounts kunnen beleggers kiezen voor een portefeuille met een door hen gewenst risicoprofiel. In totaal beheert Syntrus Achmea bijna 28 miljard aan hypotheken voor zijn klanten. De ambitie is om de komende jaren door te groeien naar een marktaandeel van 5 procent op de hypotheekmarkt.